دفتر سخنگوی وزارت خارجه پاکستان، شامگاه چهارشنبه ۳۱ خرداد (۲۱ ژوئن)، در توییتی از بازید حنا ربانی کهر، معاون وزیر خارجه پاکستان، از مرز تورخم خبر داد. در این توییت آمده که ربانی کهر از پلیس و مرزبانان پاکستانی خواسته است با مهاجران افغان «محترمانه» برخورد کنند.
سفر حنا ربانی کهر به گذرگاه تورخم و تاکید او بر رفتار محترمانه با مهاجران افغان در حالی انجام میشود که سازمان عفو بینالملل، سه روز پیش در مورد بدرفتاری نیروهای دولت پاکستان با مهاجران افغان گزارشی منتشر کرد و از دولت پاکستان خواست فورا به آزار و اذیت مهاجران افغان پایان دهد. اخیرا در رسانهها هم گزارشهای متعددی از بدرفتاری پلیس پاکستان با مهاجران افغان منتشر شده است.
در گزارش سازمان عفو بینالملل که بر اساس مصاحبه با مهاجران افغان در پاکستان تهیه شده است، این مهاجران از بدرفتاری پلیس، بازداشتهای بدون مدرک و بیدلیل و اخذ رشوه از آنها بابت آزادی، خبر دادهاند. برخی از این مهاجران گفتهاند که پلیس حتی با داشتن مدرک اقامت یا کارت شناسایی مهاجران (پیاوآر) هم آنها را اذیت میکند.
معاون وزیر خارجه پاکستان در بازدید از گذرگاه مرزی تورخم بین افغانستان و پاکستان، خواستار تسهیل روند عبورومرور بازرگانان و مسافران افغان از این گذرگاه شد. بر اساس اطلاعیه وزارت خارجه پاکستان، حنا ربانی کهر در این دیدار بر تسهیل روند حملونقل کالا میان پاکستان و افغانستان و نیز «تکمیل سریع سیستم یکپارچه مدیریت ترانزیتی» تاکید کرده است.
این اطلاعیه میافزاید: «حنا ربانی کهر خواستار تسهیل روند عبور افغانها از گذرگاه مرزی تورخم با رفتار احترامآمیز شد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
هرچند مهاجرت افغانها به پاکستان، موضوع جدیدی نیست، در حدود دو سال گذشته و پس از سلطه طالبان بر افغانستان، شمار انبوهی از شهروندان افغانستان، بیشتر از ترس انتقامجویی طالبان و به امید رسیدن به یک کشور امن، به پاکستان مهاجرت کردهاند. بیشتر این افراد کسانیاند که امیدوارند به دلیل داشتن سابقه همکاری با سازمانهای غربی، به یکی از این کشورها منتقل شوند اما روند انتقالشان هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد و بلاتکلیف ماندهاند.
البته مشکل مهاجران افغان در پاکستان، تنها رفتار بد پلیس و بازداشتهای خودسرانه نیست؛ کسانی که با ویزای رسمی وارد پاکستان شدهاند و اکنون تاریخ ویزایشان تمام شده است هم حالا برای تمدید ویزا با مشکلات جدی مواجهاند. این مهاجران میگویند با وجود پرداخت پول هنگفت به دلالان نتوانستهاند ویزایشان را تمدید کنند و مجبورند پاکستان را ترک کنند. این در حالی است که بیشتر افرادی که به پاکستان و ایران پناه بردهاند، کسانیاند که پیشینه نظامی، حقوق بشری، خبرنگاری یا فعالیت در نهادهای خارجی را دارند و بازگشت به افغانستان را خطرناک میدانند.